Празници и събития – Детелинки

Децата от група „Детелинки” при ДГ „Славейче” град Криводол пресъздадоха народния обичай „Коледуване”. По стара българска традиция малките коледари бяха посрещнати в детската градина от госпожа Лилия Кирилова – директор на детската градина като домакин. Пяха и наричаха за здраве, благополучие, плодородие и късмет.
„Да сте живи, да сте здрави, догодина, до амина”, пожелаха малчуганите и потропваха с гегите с призива „Да бъде, дружина!”. С пожеланието колкото звезди на небето, толкова здраве и успехи в този дом, сурвакар сурвака госпожа Лилия Кирилова. Момчетата заслужено получиха много лакомства, с които се почерпи цялата група.

По стара българска традиция децата от група „Детелинки” при ДГ „Славейче” град Криводол пресъздадоха народния обичай „Коледуване” пред работещите във фирма ,,Симекс ЕООД‘‘. Както повелява обичаят, малките коледари изпълниха тематични песни и стихотворения. Пяха и наричаха за здраве, благополучие, добруване и късмет,
като потропваха с гегите с призива „Да бъде, дружина! Да бъде!”
Момчетата заслужено получиха много дари и лакомства, с които се почерпи цялата група.

Пеейки „Ой, Коледо, мой Коледо, родило се Боже чедо“, коледарите от III – IV ПВГ група „Детелинки” при ДГ „Славейче” дойдоха рано тази сутрин в Община Криводол, за да поздравят кмета Христо Доков и общинското ръководство. Целият екип ги посрещна край коледната елха. Както повелява обичаят, малките коледари изпълниха тематични песни и стихотворения. Те наричаха за здраве, берекет, добруване и късмет през следващата година. Кмета се обърна към добрите гости коледари с благодарност за пожеланията и ги поздрави за всичко, което показаха за хубавата българска традиция – коледуване, защото по този начин се съхраняват нашите народни обичаи. В духа на българската коледна традиция, Кмета и общинари дариха малките коледари.

На 12. 12. 2019 г. гостуваха деца от трети клас с главен учител Марияна Величкова и учител Симона Здравкова в група „Детелинки“. Децата донесоха и размениха любими книжки. Прочетоха приказки за Дядо Коледа и Хитър Петър. Драматизираха народната приказка „Отровната баница“. След това всички деца бяха почерпени с вкусна баница приготвена от наши възпитаници, обучавани в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в паралелка готвач. С много емоции децата от двете учебни заведения се разделиха и си обещаха, че отново ще се срещнат през Новата година

 

Във връзка с Националната седмица на четенето на 12. 12. 2019 г. в група „Детелинки“ гостуваха деца от четвърти клас със старши учители Диана Ценова и Калинка Митова. Децата драматизираха приказката „Срещу Нова година“ с много настроение и предизвикаха бурни аплодисменти.

Група „Детелинки“ посетиха Историческия музей в гр. Криводол.

Днес децата от група „Детелинки“ посетиха галерията към библиотеката на НЧ „Н. Й. Вапцаров- 1924“ гр. Криводол. Децата се запознаха с творчеството на нашите земляци- Явор Витанов- художник и Тодор Първанов- приложник.

 

    

Довиждане,Златна Есен!

      

    

На 28. 11. 2019 г. в група „Детелинки“ се проведе празник „ При нас е весело“. Всички деца от групата взеха активно участие в различните по жанр песни и танци под ръководството на госпожа Стефка Алексова- старши учител. По време на празника децата с много емоции, настроение и с голяма радост показаха, че при нас е весело.

 

Във връзка с плана за провеждане на обучение за защита при бедствия и оказване на първа долекарска помощ на 14.11.2019 г. в ДГ,,Славейче“ – III –IV ПВГ група ,,Детелинки‘‘ се проведе педагогическа ситуация по ОН ,,Околен свят‘‘ реализирана от старши учител Емилия П. Божинова.
Целта на ситуацията бе: Формиране на знания, умения и подготовка на децата за реагиране при кризисни ситуации и евакуация.
В хода на педагогическата ситуация се наблюдаваше, как чрез презентация по темата представена пред децата, може по достъпен и увлекателен начин да се реализират целите и да се постигнат очакваните резултати. Децата научиха колко опасно природно бедствие е земетресението и какви правила да спазват за безопасно поведение при бедствия.

На 12 ноември 2019г. децата от група ,,Детелинки‘‘ се включиха с интерес в ,,Седмицата на бащата” – инициатива на националната кампания за бащина грижа ,, Да бъдеш баща”, която под различни форми подкрепя мъжете да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца.
В „Работилницата за бащи“ деца и бащи, и педагогическия екип на групата изработиха къщички и хранилки за птици /актуално за зимния сезон/. Атмосферата на събитието бе емоционална. Родители и деца се разделиха прегърнати и удовлетворени от реализираната идея/: ,, Добро направи и птичка нахрани!‘‘.

Във връзка с формиране на здравна култура у децата от предучилищна възраст на 31.10.2019г..2019 г. в Трета – Четвърта подготвителна възрастова група ,,Детелинки‘‘ със старши учител Емилия Панталеева Божинова се проведе педагогическа ситуация по образователно направление „Околен свят“ на тема:,,За да съм здрав‘‘.
Целта на ситуацията бе: Осъзнаване необходимите условия за опазване на здравето и отношението към здравословния начин на живот чрез дидактични игри.
Чрез дидактичната игра ,,Къщичка на здравето‘‘ децата групираха картинки на предмети за поддържане на чист и спретнат вид и предмети за първа медицинска помощ. À чрез дидактичната игра ,,Пролет,лято, есен, зима‘‘ децата откриваха на кои от картинките са изобразени подходящи за сезона и времето дрехи и аксесоари и очертаваха пътечки между тях